Freelance copywriter Amsterdam.JPG

Senior copywriter/art director

met een dubbel- én enkelhandige backhand.

Ben je nou art director of copywriter? Tja, wat zal ik zeggen...ik ben gewoon beide. Net als ik met tennis niet wil kiezen tussen een enkelhandige of dubbelhandige backhand, kan en wil ik dat niet tussen art of copy; daar vind ik het allebei simpelweg te leuk voor. En het voordeel is dan ik een idee meteen op papier kan zetten. Zowel in tekst als in beeld. 

Even een kleine intro: Na mijn opleiding aan de Junior Academie voor Art Direction & Design, merkte ik al vrij snel dat ik tekstschrijven ook erg leuk vond. Bij Garbergs Amsterdam (een van origine Zweedse bureau), kreeg ik na een korte stageperiode een baan als Junior Copywriter aangeboden. Het was in de tijd waarin de reclamebudgetten nog riant waren. We wonnen pitches van bekende reclamebureaus als SWH en Kessels Kramer. En als klap op de vuurpijl, mocht ik als junior reclamecreatief in mijn eerste jaar meteen een Eurobest Award voor Two Dogs ophalen. En alsof dat nog niet genoeg was mocht ik ook nog campagnes maken voor Pepe Jeans en EasyJet.

Na deze vliegende start ben ik - als broekie van 23 - partner geworden bij frank: Een hotshop/ boutique met alleen maar creatieven aan boord. Ons uitgangspunt was open en eerlijke communicatie (ja inderdaad; vandaar de naam 'frank'). Deze gedachte was toen nog helemaal nieuw. Achteraf gezien was de timing niet perfect, en waren we misschien een paar jaar te vroeg met de 'frankpropositie'. Doordat we bijna wekelijks met nieuw creatief werk in de Adformatie stonden, werden we wel in korte tijd een bekend bureau.

Het was een intense, maar enorm leerzame, periode. Daarna kwam ik terecht bij reclamebureaus als Saatchi & Saatchi, Havas en Leo Burnett. Ik werkte afwisselend als art director en dan weer als copywriter. In het begin was ik een echte themacreatief, maar ik in te zien, hoe belangrijk activatie en online is. Dit wilde ik meer integreren in thematische reclamecampagnes. 

In 2008 had ik het vaste dienstverband - na de zoveelste fusie, stoelendans en politiek geneuzel - wel een beetje gezien en ging ik freelancen. Dat freelancen was voor mij niet voor de eerste keer, maar wel voor de eerste keer serieus… dus niet 'inbetween jobs'. De economische crisis was net begonnen, dus mijn timing was wederom niet al te best. Maar gelukkig kon ik de eerste maanden als freelancer aan de slag bij mijn voormalige werkgever Leo Burnett (die net weer gefuseerd was met Saatchi). Daarna ging het eigenlijk vanzelf lopen.

Als zzp'er word ik nu ingehuurd door reclamebureaus, onlinebureaus en social mediabureaus of rechtstreeks door adverteerders. Dat kan zijn voor een kleine opdracht of een langdurige relatie als creatief directeur.

Als ik niet geboekt ben, sta ik het liefst op de tennisbaan (met een dubbel- én enkelhandige backhand moet je veel oefenen) of help ik de hockeyclub met het onderhouden van hun social mediakanalen en de website. Als ik dan nog tijd over heb, sleutel ik graag aan vintage mechanische horloges. Hier probeer ik dan weer leven in te krijgen. Ook ben ik beheerder en medeoprichter van de Facebookgroep 'Horlogefreaks' met 6500 leden (and still counting). Met een vriend run ik ook nog een 'webshopje' met in de etalage ‘oud maar niet versleten’ vintage horloges en horlogeonderdelen, met de toepasselijke naam 'horlogesvantoen'. 

horoges van toen copywriting

2011- heden Freelance Copywriter ( o.a. FHV/Taxi/ GetAcross/Y&R...) 

2009-2010 Leo Burnett/ Saatchi & Saatchi (senior Copywriter) 

2008 Freelance Copywriter  (Triball DDB/ Youngworks/ Rapp Collins...) 

2007-2008 Euro RSCG (Senior Copywriter) 

2005-2006 Saatchi & Saatchi (Senior Art Director) 

2004 Freelance Copywriter (o.a. Red Cell, Springer & Jacoby, BLRS, Cayenne) 

2003 Wereldreis 

2002-2003 McCann Erickson (Senior Copywriter) 

1999- 2002 frank (Founding partner/ Art Director/ Copywriter) 

1999 Freelance Copywriter (o.a. Lintas, Campaign Company, Direct Company, Schaeffer Wunsch Has, McCann Erickson, Wieden & Kennedy...) 

1998-1999 Het Hoofdbureau (copywriter)

1996-1998 Garbergs Amsterdam (junior copywriter)

1996 BMB (stage) 

Dennis Zijlstra Freelance Copywriter Art Director reclame  Amsterdam